September 2, 2014 | In: Utama

Yes4g Unlimited (FIZ)

Kawasan rumah saya tidak dilaputi dengan liputan fixed broadband. Kami masih tiada talian telefon tetap atau fibre jadi tak ada Unifi, Streamyx, Maxis fibre, Time Broadband dan seangkatan dengannya.  Saya terpaksa guna Celcom atau digi broadband.  Dengan bandwidth quota yang agak sedikit saya terpaksa tambah 10Gb setiap bulan hanya untuk bekerja dari rumah. Jadi jumlah duit yang saya spend on wireless broadband kadang kala mencecah RM 500.

3G/HSDPA/HDSUPA memang lah laju. Tapi laju-laju pun quota pun cepat habis. Apa yang saya perlukan ialah speed yang memadai dan quota unlimited (atau not enforced seperti Unifi) dengan LTE 4G lagilah cepat habis.

Sebab tiada alternatif lain ; saya lebih prefer wired dari wireless.  Sebab saya dah guna macam-macam wireless sejak Zaman E Building, AMAX dan Maxis datacard. Semuanya user terawal dan dua company diatas dah lama berkubur.

Unlimited biar betul. Sebenarnya Unlimited ini adalah marketing gimmick.  Paling maksimum jika 1Mbps upload dan download anda boleh capai 600Gigs  sahaja

The MATHEMATICAL maximum transfer of 1Mbps full duplex (megabit per second, or Mb/s) is roughly 320 gigabytes per month in each direction (320GB in and 320GB out). This is calculated from the number of seconds in a 30-day month multiplied by the number of bits in a megabit.

 

September 7, 2013 | In: Utama

Kereta Hot Myvi

Myvi adalah kereta yang paling hot di Malaysia. Populariti Myvi telah menjadikan kereta ‘hot’ ini sebagai sasaran pencurik kerana parts yang mudah di jual. Buyer untuk parts sentiasa ada berbanding kereta lain. Myvi kawan baik saya  kena humpil dua hari lepas. Pencuri yang tak berapa bijak mencuri immobilizer – saya tak faham kenapa curi immobilizer dan bukan ECU. Mungkin percuri ini ingat yang dia boleh bypass immobilizer dan bawa lari kereta. Terbukti tidak berjaya. Kesian kawan saya 1k melayang 🙁

Wah seronok benar bila saya telefon developer dan diberitahu kunci  rumah akan diserahkan minggu depan. Certificate of Fitness for Occupation telah di terima dan pihak  developer  akan buat handover selepas bayaran akhir daripada pihak bank di terima.

Saya dikenakan late payment interest (LPI)  sebanyak RM 4.2K adus, kerana Loan Lawyer saya lambat menguruskan prosedur dan dokumen semasa proses membeli rumah. Setelah saya mengamuk untuk melaporkan mereka ke Bar Council  (Majlis Peguam) barulah mereka terhegeh-hegeh untuk meminta diskaun bagi pihak saya dari developer.

Akhirnya saya dikenakan RM 2.1K sahaja (masih banyak WTF)..  Lawyer SPA pernah mengusulkan supaya saya mengupah mereka untuk Loan dan  SPA  tetapi tiada diskaun  – mungkin saya tak dikenakan LPI. Discount tak guna juga kalau kena LPI sebab lambat!

Pastikan anda  call Loan Lawyer  setiap minggu untuk check progress. Kebanyakkan  legal firm yang menjadi panel ini  semuanya overload dan file bertimbun-timbun. Jika anda tidak call mereka akan letak file anda di tepi dan buat kerja untuk file lain :- akibatnya bayaran kepada developer tertunggak dan pihak developer akan charge anda LPI (ini kalau rumah beli dari developer)

Sebenarnya masalah ini saya dah detect masa hari dapat kereta. Saya cuma tak pasti samaada indicator untuk abs dan esp memang sentiasa ON bila bawa kereta. Lepas saya check online dan offline manual ternyata sensors untuk abs dan esp bermasalah.

Saya dah beritau pada Hyundai  service centre dua hari lepas semasa 1k (servis pertama). Saya juga  sudah spray dengan air masa cuci kereta (sensor kotor?) walaupun saya tak pun jalan di jalan becah atau hujan. Indicator masih on lagi.. ah serabuttt.

Pagi tadi kedua-dua indicators tu hilang (macam tau jer nak di pulang kan pada Hyundai service)  Haha..  tak mahulah amik risiko  ABS dan ESP  tak function.  Mereka (Hyundai) perlukan 2 hari untuk inspect kereta saya. Sudah.. naik kapcai lah pergi kerja! 🙁

August 5, 2013 | In: Kenderaan

Hello Impossible!

Tagline diatas adalah tagline yang di gunakan oleh Hyundai – brand kereta keempat saya.
Apa nak kata saya tak patriotik? Kereta saya sebelum ini adalah Iswara, Wira 1.5 sedan dan Myvi SE. Sekarang saya beralih pula ke kereta Korea haha.

Ia telah didaftarkan semalam. Saya harap sempat saya bawa kereta ini balik ke Johor Bahru.

Mengapa saya pilih Elantra (variant 2013)

  1. Design yang menarik ( Thanks to Casey Hyun )
  2. Engine 1.8
  3. Jimat minyak
  4. Sunroof
  5. Nappa leather !!
  6. ESP / VSM  – Vehicle Stability Management
  7. Anti lock breaking system (ABS)
  8. Key-less entry (stop, start engine)
  9. GPS built in (Cap Papago)
  10. Auto cruise
  11. 6 Speed ngan Tiptronic shifting.
  12. Feature yang lebih banyak dari kereta segmen c ( vs Civic 1.8)
  13. Discount / Rebate 5.5k! (sebenarnya boleh dapat 6k 🙁 )
  14. Interest rendah untuk Hyundai

Apa yang saya tak suka pasal kereta ini

  1. Suspension belakang torson beam  (corner laju ada ‘buang’ sikit . .. jer )
  2. GPS dia nak boot dan touch screen slow ( Unit Papago standalone saya cepat jer)

Crash test : 5 Star ANCAP rating

July 29, 2013 | In: Utama

Lipas Terbakar

Agak kecut perut saya juga saya sebelum prosedur lasik. Staff dan doktor mata amat baik dengan saya (mungkin mereka tahu pesakit kecut perut sikit). Semasa terbaring di mesin lasik tu  saya berdoa harap harap doktor tak tersalah. Saya hanya berkata-kata sendiri.. Nak takut apa lebih 700 ribu orang menjalankan prosedur lasik nie dalam setahun(self comforting lah tu) lagipun dah terlewat nak cabut lari.

Bila doktor kata Yess perfect!! bila buat mata belah kanan saya dulu saya dah kurang gementar.  Bila laser tu tembak mata saya , terbau seakan rambut terbakar atau lipas terbakar.

Saya juga dibekalkan berkotak-kotak eye drops untuk mata yang amat kering. Harap esok saya boleh lihat dengan jelas. Malam nie saya tak leh mandi atau shampoo rambut.. lagi baik tak payah mandi.

July 28, 2013 | In: Utama

Selamat Tinggal Cermin Mata

Setelah befikir selama seminggu, saya telah mengambik keputusan untuk ‘meleserkan’ mata sebab dah tak kuasa lagi dengan memakai kanta lekap sejak umur 25 tahun. (sebab nak join Xmen jadi Cyclops)

Setelah membuat appointment dengan Excelview di Mid Valley,  saya terpaksa memakai cermin mata “cikgu” Gucci saya untuk berberapa hari untuk kornea saya kembali ke bentuk asal. Ujian mata telah dilakukan siang tadi dan saya sesuai untuk menjalani lasik – jenis Tissue Saving – sebab kornea saya tak tebal isinya lol. Mahal sedikit dari Lasik biasa (additional 1K)  kerana ianya dilakukan menggunakan firmware terbaru Bausch and Lomb mesin cap Zyoptic Z100

Saya mengalami astigmatism (silau) dan saya sangatla berharap procedure ini dapat membetulkan mata saya dan boleh merepit di waktu malam. Selama ini saya mengalami masalah untuk memandu waktu malam sebab silau dari lampu kenderaan lain  yang guna high beam dan lampu halogen esp on highway.

Wish me luck tomorrow

Tips yang  berguna sebelum prosedur lasik.

1) Survery dan dapatkan quotation untuk prosedur lasik (check online atau web site pusat-pusat lasik berdekatan

2) Setkan appointment untuk test mata anda, anda mestilah berhenti memakai kanta lekap (contact lens) untuk 5 hari. Anda akan melalui ujian-ujian computer, manual, struktur kornea dan permeriksaan tisu kornea.

April 10, 2011 | In: work stuff

Life is tough

😐

March 11, 2011 | In: internet stuff

Setup Network Centos

In Centos 4 you can use netconfig to setup networking, in Centos 5 use system-config-network command to set up network. 🙂

March 4, 2011 | In: internet stuff

Yay

Unifi customer service called today. I will be getting my 20Mbps in 3 weeks max.. Yay!

March 2, 2011 | In: personal stuff

My Birthday

Today is my birthday! Hope Unifi 20Mbps will arrive here shortly.TM’s reseller already set up booth in front of my apartment. As usual no birthday cake, no grand celebration. I am just happy.

February 25, 2011 | In: other stuff

Next Destination

Hmm after Madrid and Barcelona  we are thinking about going away during Chinese New Year again. Next stop is Rome and Florence.

Accommodations have been booked already.  Cancellation is allowed until a week before actual travel date. Next step is the air fares!
I am 50% certain that we will be in Europe again in 2012. Yay!

Rome Italy

Rome Italy

Stopover will be in Paris this time.. Hope to get a stamp from France in 2012.

January 23, 2011 | In: personal stuff

Bulb

How many times do I have to change this light bulb. The bulbs keep on dying everyday. Ikea has to do something with this down lights.

January 1, 2011 | In: personal stuff

Complaint

My neighbour complained today that our cigarettes smell permeates until the hallway. The two neighbours said that they opened their doors all the time (my fault?)
So, we went to the mall and bought 1.4k air purifier! Aren’t we nice? We also clean our air conditioner filters as well.. Yeah that how I spent my new year eve. We will also purchase automatic air refresher that sprays in set interval time..

I left the box outside our house but behind the door grill to show how committed we are of being a good neighbour.. huh!

December 12, 2010 | In: other stuff

Creme caramel

Tell me what you think?

November 27, 2010 | In: personal stuff

Collecting Stamps

I really like to travel; I wish I could tour the globe before I die. Thanks to wide bodies plane like Boeing 777 and the latest Airbus 320 travel is becoming more affordable. One commercial plane can fit over 500 human beings in one flight (wow so many) so you know how much money the airline can collect per flight? You do the math.

Seating in flight

I have been to Singapore (more than 5x), Australia (Sydney 1x) Thailand (Phuket & Krabi) and will be going to Madrid and Barcelona – Spain in February 2011. I will be collecting another immigration stamp. The flight will have a stopover in Schipol, Amsterdam but too bad I will not be passing through immigration there.

November 27, 2010 | In: personal stuff

MIA

Missing in action for ages. I was very busy for months. Burned out honestly. Overwhelmed by work. I need a very long sleep. Thank you for reading.

October 6, 2010 | In: work stuff

HSBB?

TM, when Taman Desa have Unifi? 1Mbps is way too slow. ;( could see the FTTH boxes everywhere! But no service yet!

September 15, 2010 | In: personal stuff

Bye Plant

I went back to my home town for 4 days, when I returned my plant is no longer with me 🙁
I had the plant for six years.

Dead Plant

Dead Plant

September 10, 2010 | In: other stuff

Stay @ Tropical Inn Jb

It is Eid / Raya and I need to book a hotel in Johor Bahru because my mom’s house could not fit 13 of us. As usual I will stay in a budget hotel in JB (for sleeping) I need air conditioned room lol.

This trip I stayed @ Tropical Inn.
Good points
1. Cheap Rm 130.00 per night
2. Near City Square Jb – In the city.
3. Ample parking (hotel compound area)
4. Good view compared to Sri Malaysia – I got bushes.
5. Clean although this hotel is sooooo old
6. Online direct booking through this web site workkss and way cheaper compared agents web site. I read somewhere phoning them directly and book can eliminate internet order charges, but I prefer printed confirmation so RM 30 ++ is ok
with me.
7. LCD screen – 29” Way better than old and cheap CRT TV

Tropical Inn - Room

Not Good
1. No free or paid Wifi or Lan internet (except in the lobby)
2. Old building (what do you expect for RM 130.00)
3. No cable or Astro (not complaining)

View from 19th Floor

View from 19th Floor

I am currently in staying for the first night. I will update this posting after my stay.
Selamat Hari Raya